Aanwas van e-bikes (en fietsaccu's)

  • Geplaatst op
Aanwas van e-bikes (en fietsaccu's)

Er zijn steeds meer fietsen en e-bikes op de weg: de omzet van de verkoop van (o.a. elektrische) fietsen overstijgt de magische grens van 1 miljard euro. Ook het aantal verkochte fietsaccu's neemt hiermee toe.

De cijfers over het vorige kalenderjaar van RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK zijn evident: het aantal gewone en elektrische fietsen dat in Nederland de weg vindt naar een nieuwe eigenaar, neemt aanzienlijk toe. De statistieken van 2018 wijzen uit dat elektrisch fietsen steeds normaler wordt in het dagelijkse leven van veel Nederlanders. Met de verkoop van e-bikes neemt ook de verkoop van fietsaccu's en fietsacculaders toe, zoals te vinden in deze shop Fietsaccus.nl. Hetzelfde geldt voor bijbehorende accessoires voor deze fietsaccu's en -laders, maar ook voor allerlei producten die het elektrisch fietsen veiliger, praktischer en leuker maken. Denk hierbij aan speed pedelec helmen, fietstassen geschikt voor de e-bike, fietssloten voor de e-bike, accuhoezen en veilige fietsspiegels.

 

Fietsaccu verkoop groei op Fietsaccus.nl


Het was een lange, hete zomer in 2018. Dát plus het feit dat er überhaupt steeds meer interesse is in het elektrisch rijden op de fiets (en natuurlijk in de auto, zie in dat kader voor het kopen van een laadstation of laadkabel ook EVPartner.nl), heeft geleid tot een riant te noemen groei. De Rijwiel & Automobiel Industrie (RAI) geeft op zijn website aan dat de omzet uit de verkoop van nieuwe fietsen in 2018 ten opzichte van 2017 met 25 procent is gestegen. Deze omzet komt daarmee voor het eerst uit op méér dan 1 miljard euro: 1,22 miljard om precies te zijn. Verder werden er voor het eerst in vier jaar weer meer dan 1 miljoen fietsen verkocht.


Verkochte e-bikes + 40% | Omzet verkochte e-bikes + 40%
Vooral de belangstelling voor e-bikes heeft de groei aangewakkerd. In de branche werden in totaal 1,01 miljoen fietsen verkocht (plus 5,7 procent). De omzet van een ruime miljard euro in 2018 is voor twee derde opgebouwd uit de verkoop van elektrische fietsen (823 miljoen euro). Zowel de omzet uit e-bikes als het aantal verkochte exemplaren ervan steeg met zo’n 40 procent. 409.400 nieuwe elektrische fietsen verlieten de showrooms, tegen 294.000 in 2017.


Een fiets is tegenwoordig letterlijk meer waard
Vier op de tien nieuwe tweewielers was het afgelopen jaar dus elektrisch aangedreven, versus minder dan een derde het jaar ervóór (2017). De RAI geeft ook aan dat door de populariteit van de e-bike de gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe fiets in 2018 met 18 procent is gestegen, naar 1.207 euro. Ter verdere vergelijking: in 2011 lag dit bedrag nog op 734 euro.

Fietsacculader kopen

Ook zakelijk EV rijden en fietsen neemt toe
BOVAG en RAI Vereniging constateren dat elektrisch fietsen 'het nieuwe normaal' begint te worden, voor vele doelgroepen. Behalve als stadsfiets is elektrisch fietsen óók een gangbare toepassing aan het worden voor bijvoorbeeld een mountainbike, een transportfiets of bakfiets. Maar ook zakelijk gezien neemt het gebruik van een e-bike naar werk en kantoor duidelijk toe. Logischerwijs neemt hiermee ook de verkoop toe van accessoires voor de e-bike zoals fietsbatterijen en fietsacculaders.


Bike MOTION Benelux en E-bike Xperience
De presentatie van de verkoopcijfers vond officieel plaats tijdens de opening van de Bike MOTION en E-bike Xperience in de Jaarbeurs Utrecht.