Fietsaccu capaciteit en actieradius

  • Geplaatst op
Fietsaccu capaciteit en actieradius

De capaciteit van een fietsaccu. Bij het kopen van een nieuwe e-bike batterij is dit een belangrijk aspect. Hoe groot is de actieradius van de accu? Ofwel hoe ver kunt u komen met een volgeladen accu op uw elektrische fiets? Lees hier over de termen Ah en Wh. En over de andere aspecten die invloed uitoefenen op het vermogen dat de fietsaccu kan afleveren voor de trapondersteunende motor van de e-bike.

Ampère en voltage bepalen samen het fietsaccu vermogen
De capaciteit van de fietsaccu van de elektrische fiets wordt vaak uitgedrukt in Ah. Dit is de afkorting van ampère hour, ofwel in het Nederlands ampère per uur. Dit betreft het aantal ampère dat de accu per uur kan afgeven aan de e-bike motor. Bij het bepalen van de fietsaccu-capaciteit speelt echter ook het voltage een rol: de spanning van de accu. Samen bepalen deze twee factoren hoeveel elektrische energie de accu kan herbergen.

Capaciteit uitgedrukt in Wh
Dit totale vermogen voor het afgeven van de trapondersteuning wordt uitgedrukt in Wh, ofwel Watt hour, ofwel Watt uur. U kunt het getal in Wh eenvoudig berekenen, wanneer u het voltage weet en de hoeveelheid ampère per uur. Namelijk door twee factoren met elkaar te vermenigvuldigen. Heeft de accu een spanning van 26V en is de accu 21Ah, dan krijgt u dus een accucapaciteit van (ongeveer) 26 x 21 = 546 Wh.

Wat zegt nu deze fietsaccu capaciteit?
Hoe hoger het getal Wh, hoe hoger de capaciteit van de fietsbatterij. In andere woorden: hoe meer energie de accu in zich kan opslaan. Energie die het kan gebruiken om u op de e-bike vooruit te stuwen, daarbij 'aangemoedigd' door uw eigen trapondersteuning. De hoeveelheid beschikbare energie is bij een hogere Wh logischerwijs groter, en dus kunt u hiermee langer door zonder te hoeven laden. In de wereld van de elektrische fietsen spreekt men hierbij, zoals bekend, van een hogere actieradius. 

Wat houdt een grotere actieradius voor de fietsaccu in?
Hoe groter de capaciteit, ofwel de voorraad energie, ofwel de actieradius die een fietsaccu bij zich heeft en kan leveren vóór de accu leeg is, hoe zwaarder de accu. Dit gaat letterlijk om het gewicht. Want qua afmetingen is er bij een hogere Ah en Wh in principe geen verschil, aangezien de behuizing hetzelfde blijft. Alleen het aantal aanwezige batterijcellen (of accucellen) is méér bij een accu met hoger vermogen. Bij een fietsaccu met lager vermogen zijn er simpelweg minder accucellen benodigd.

Voordelen en nadelen van een fietsaccu met veel capaciteit
Zoals altijd kleeft er ook nu een nadeel aan een voordeel. En andersom. In het geval van een fietsaccu met grote actieradius gaat het om de prijs en het gewicht. Zo'n batterij met hoge opslagcapaciteit is wat duurder dan een lichte fietsaccu. En het iets hogere gewicht kan een nadeel zijn bij het fietsen: deze grammen moet u immers ook onderweg meenemen (al heeft u daar dan gelukkig weer trapondersteuning bij...). Kortom, een accu die sneller leeg is, is wel lekker licht, maar met een accu die net iets zwaarder is kunt u zónder tussentijds te hoeven opladen extra lang vooruit. Een ander voordeel van een fietsaccu met hogere capaciteit, is dat u deze doorgaans minder intensief zult hoeven belasten. Met daarmee ook minder kans op diepontlading. Beide hebben een positieve invloed op de levensduur.

Vergelijken fietsaccu's op capaciteit
Wilt u een nieuwe fietsaccu kopen en wilt u onder meer kunnen vergelijken op basis van deze relevante factor - de accucapaciteit - dan kunt u het beste kijken naar de aanduiding Wh. Alleen kijkend naar Ah mist u immers, zoals in het begin van dit artikel uitgelegd, de factor 'spanning' ofwel het voltage. Het is bijvoorbeeld zo dat een fietsbatterij van 36V en 10Ah (36 x 10 = 360 Wh) flink minder vermogen beschikbaar heeft dan een batterij van 26V en 18A (26 x 18 = 468 Wh).

Wat bepaalt nog meer het vermogen van de fietsaccu?
Het antwoord op deze vraag wordt niet alleen, weliswaar voor een belangrijk deel, bepaald door de capaciteit van de batterij. Er zijn ook andere facetten die kunnen meespelen. Hoe groot de actieradius op de elektrische fiets is, hangt vanzelfsprekend eveneens af van bijvoorbeeld uw eigen gewicht en het gewicht van uw bagage onderweg. Daarnaast kan de temperatuur buiten een rol spelen: bij flinke kou moet de batterij harder 'aan de slag', ten koste van het accuvermogen op dat moment.

Veroudering en gebruikte gemiddelde stand
Bovendien geldt dat naarmate de accu veroudert, sowieso de capaciteit ervan langzaam afneemt, zelfs al zou de e-bike niet in gebruik zijn. En ook welke stand van trapondersteuning u gebruikt, is van invloed op de actieradius. Hoe hoger de (gemiddelde) stand, hoe sneller de accu leeg zal raken en hoe lager de (gemiddelde) trapondersteuning, des te meer kilometers u kunt maken na één volle e-bike laadbeurt.