E-bike accu in de herfst

E-bike accu in de herfst

E-biken is óók leuk in de herfst! Let daarbij wel op het accu onderhoud. En bedenk hoe elektrisch fietsen in het gure, maar prachtige jaargetijde extra aangenaam wordt. Met hulp van het volgende advies.

De zomer en de lente zijn een fietsseizoen bij uitstek. Maar ook de herfst 'kan er wat van'. U weet het zelf: schitterende kleuren, knisperende bladeren, frisse lucht vol zuurstof en na enige kilometers vanzelf een warm gevoel. En de kop chocomel of koffie met gebak smaakt een heel stuk beter met éérst een gezonde tocht achter de kiezen.

Kou: van invloed op fietsaccu én uzelf
Of het nou op de traditionele fiets is of op de e-bike, in beide gevallen geldt: enige voorbereiding kan zeker in de herfst het verschil maken tussen een aangename of beduidend minder aangename tocht. De factoren regen en zeker kou spelen bij een rit in de herfst zeker ook op de elektrische fiets een bepalende rol. Zowel wat betreft de accu als het equipment zoals uw kleding- en fietstassenkeus.


Accuhoes of accu cover voor elektrische fiets

 


Hou de fietsaccu om twee redenen warm genoeg

Belangrijk, of beter gezegd zeer belangrijk bij het onderhoud van de e-bike accu in koude of zelfs winterse omstandigheden, is om de batterij op een goede temperatuur te houden. Daarvoor zijn twee redenen. De eerste is dat een fietsaccu die beschermd wordt tegen kou - en overigens óók tegen hitte - flink langer meegaat. De andere reden is dat een accu die op de juiste temperatuur wordt gehouden, een stuk minder snel leeg raakt. Anders gezegd: u rijdt dan met een volgeladen accu langer door.

Temperatuur óók van belang tijdens het laden van de accu
Tegen enige kou is een e-bike accu wel bestand. Maar met name temperaturen onder nul kunnen funest zijn. Dat heeft te maken met negatieve chemische processen en onder andere eventuele vorming van condens. Ook tijdens het laden van de fietsaccu is de temperatuur van belang. Daarom is in de meeste gevallen een e-bike met uitneembare accu in plaats van een vaste variant, een goed idee. De batterij kunt u zo makkelijk meenemen naar binnenshuis, om deze op te laden op kamertemperatuur. Is het aantal graden Celsius gemiddeld, dan verloopt het laden soepeler en ook dat is goed voor de accu-levensduur.

Andere tips voor de fietsaccu in de herfst
Het onderhoud van de accu voor de elektrische fiets bij regen en kou, omvat ook nog andere punten van advies. Mocht u in het najaar en/of in de winter niet of nauwelijks uw e-bike op gaan, zorg dan dat u de accu - al dan niet los of gewoon in de e-bike - wederom op de juiste temperatuur opbergt, bovendien droog. Een goed geïsoleerde garage is wat dat betreft beter dan een eenvoudige schuur. De zelfontlading van de accu (die bij élke accu optreedt) is anders onnodig hoog, terwijl het voor de levensduur ervan juist van belang is deze goed volgeladen te houden. Laad deze daarom ook in de stalling regelmatig bij.

Zeer regelmatig bijladen
Bijladen van de fietsaccu is het hele jaar door nodig. Maar zeker in de herfst en winter, en zeker bij langdurige stalling, is het 't best om dit minimaal eens in de twee weken te doen. Ook bij het droog en voldoende warm opbergen van de fiets zal de accu - welke het ook is - zoals gezegd namelijk al vanzelf ontladen.

 

E-bike accu onderhoud bij kouHoes voor de e-bike accu

Voor sommige accu's is er een hoes beschikbaar. Met zo'n accu cover houdt u de fietsaccu bij het frame of de drager droog en warm. Zo'n hoes is er bijvoorbeeld van het merk Basil en beschermt tegen kou, maar ook tegen beschadigingen. Een voorbeeld van een accuhoes is die voor de Bosch Active/Performance Line accu. Let er wel op dat u de hoes niet gebruikt vanaf 15 graden Celsius, omdat anders de temperatuur van de accu te hoog kan oplopen - en ook dat is zoals vermeld schadelijk.

Overige adviezen met betrekking tot e-bike en accu in het najaar
Van een controle op het profiel en de spanning van de e-bike banden tot aan het dragen van meerdere dunne laagjes kleding (om ook uzelf onderweg op de juiste temperatuur te houden): er zijn nog wel méér aanbevelingen voor op de e-bike in de herfst.

Zoals het gebruik van een e-bike fietstas die bestand is tegen een plensbui. De tip om onderweg een e-bike acculader bij u te hebben. Het advies om bij vorst vooral ook uw hoofd te bedekken (veel lichaamswarmte verlaat daar het lichaam). Net als het aandachtspunt om op fiets, kleding respectievelijk fietstas goede verlichting en reflectie te hebben. En het advies om indien nodig al vóór dit kleurrijke fietsseizoen te denken aan een e-bike onderhoudsbeurt. Daarmee komen u, uw elektrische fiets en de bijbehorende accu haast letterlijk trappelend van plezier de herfst en winter door!