Fietsacculader kopen?

  • Geplaatst op
Fietsacculader kopen?

Bij een fietsaccu hoort een fietsacculader. Maar welke lader is geschikt voor de accu van úw elektrisch fiets of speed e-bike? Wat u moet weten over fietsacculaders: over gewoon laden, snelladen, voltage, ampère, aansluiting en type accu van de fiets.

Bij het kopen van een nieuwe elektrische fiets hoort natuurlijk een accu. Maar ook een fietsacculader die daar speciaal bij past. Wanneer u een nieuwe fietsaccu koopt die geschikt is voor uw eigen e-bike, maar de lader is nog in orde, dan kunt u deze lader normaal gesproken gewoon blijven gebruiken. Maar wanneer de fietsacculader kapot is, koopt u waarschijnlijk een nieuwe. Kies deze echter wel bewust. Ook een fietsacculader van bijvoorbeeld uw partner die misschien ook wel op uw elektrische fiets lijkt te passen, is zeker niet zomaar de juiste, tenzij het natuurlijk exact dezelfde e-bike en fietsaccu betreft.

Welke acculader voor speed pedelec of elektrische fiets?
Let bij het kopen van een nieuwe fietsaccu goed op de navolgende kenmerken en eigenschappen. Dit voorkomt een niet goede werking of meestal erger: kortsluiting en daarmee brandgevaar, een kapotte fietsaccu en/of een kapotte fietsacculader.

Welke acculader geschikt is voor uw fiets, heeft samengevat betrekking op vier factoren. Namelijk a) het voltage van de fietsaccu, b) de capaciteit uitgedrukt in ampèrage van de e-bike accu, c) de soort aansluiting van de fietsacculader en d) het type accu die met de lader van energie moet worden voorzien.

a) Voltage van de fietsacculader
Verreweg de meeste acculaders voor de elektrische fiets zijn gemaakt voor fietsaccu’s van 24 volt en 36 volt. Kijk daarom eerst op het etiket (label) van de accu met daarop de specificaties om welke spanning het gaat. U kunt ook kijken op de originele fietslader welke voltage daarop vermeld staat, uitgedrukt in volt of V. Bij de accu gaat het om het input voltage. Bij de acculader gaat het om het output voltage. U moet dan dus een nieuwe fietsacculader kopen met ditzelfde voltage. Anders zal het laden niet alleen niet goed verlopen, maar waarschijnlijk ook schade toebrengen aan de lader en/of de accu (!).

Welk voltage staat er op de accu van uw e-bike?
Echter, vóór u in verwarring zou komen: het voltage van de lader kan en mag net iets afwijken. Op de fietsacculader kan bijvoorbeeld 29,4V of 29,5V staan als het gaat om een 24V accu. En 42V als het gaat om een 36V accu. Ziet u dit staan, dan heeft u in dit voorbeeld dus alsnog de juiste acculader te pakken.

b) Ampèrage van de fietsacculader
Na het bekijken van het voltage let u op het ampèrage van de (speed) e-bike batterij. Dit wordt uitgedrukt in Ah, ofwel aantal ampère per uur. Een fietsacculader met weinig Ah laadt langzamer dan een lader met hoger Ah. Een normale snelheid van laden van de fietsaccu ligt tussen de 1,5 en ongeveer 3Ah. Van snelladen is sprake vanaf minimaal 4Ah. Laad echter niet te vaak met deze hoge snelheid op. Dit verkort namelijk de levensduur van de accu. Af en toe, indien nodig, kan natuurlijk wel handig zijn. Maar met doorgaans laden met een snelheid van zo’n 2Ah kunt u gerust zijn op verantwoord gebruik.

c) Aansluiting van de fietsacculader / fietsaccu
Essentieel is eveneens de soort aansluiting van de fietsacculader. Het is logisch dat de lader simpelweg moet passen bij de accu - of beter gezegd op de accu. Anders is opladen überhaupt niet mogelijk. 

Diverse soorten pluggen
Fietsacculaders zijn er met verschillende soorten pluggen, zoals met een verschillend aantal polen. Meestal gaat het om het aantal pinnetjes bij de stekker en een corresponderend aantal gaatjes in de fietsacculader. Het kan bijvoorbeeld gaan om 3 pinnen, 4 pinnen, 5 pinnen of om een tulp-stekker.

d) De lader en het soort fietsaccu
Er zijn meerdere typen fietsaccu's. Denk met name aan lithium en aan nikkel (cadmium/metaalhydride). Voor een scooter komt daar ook het type loodzuur accu bij. De nieuwste fietsaccu's zijn overwegend lithium batterijen. De aanduiding daarvoor is Li-ion of lithium-ion. Grote voordelen van een lithium accu: deze is minder onderhoudsgevoelig en heeft een hoge opslagcapaciteit, (dus) ook een klein formaat.

Lithium en andere typen fietsaccu's
De nikkel cadmium accu wordt aangeduid met NiCd. Ook is er de nikkel metaalhydride accu (NiMH). De fietsacculader of scooteracculader is over het algemeen geschikt voor specifiek één type accu, dus bijvoorbeeld lithium, nikkel (cadmium of metaalhydride) of loodzuur. Zie ook hier het label van uw accu.