Pairen van een fietsaccu - zo werkt het!

Pairen van een fietsaccu - zo werkt het!

Stel, u heeft een nieuwe accu voor de elektrische fiets en deze doet het (nog) niet. Of lijkt het althans niet te doen. Dan kan het zijn dat de fietsaccu eerst gepaird moet worden. Wat het pairen van een e-bike accu inhoudt, wanneer en waarom het nodig is, door wie dat kan en hoeveel het accu pairen kost, leest u hier. Zie ook de 'let op' om een onnodige gang naar de fietsenmaker te voorkomen.

Bij het antwoord op de vraag 'Hoe werkt het pairen van de accu van de elektrische fiets' beginnen we met een korte uitleg over wat dit überhaupt is. Het zogeheten pairen is feitelijk gewoon het inlezen van de fietsaccu op het systeem van de elektrische fiets. Dit wordt ook wel inleren genoemd en gebeurt via de computer van de fietsenmaker die uw merk e-bike in zijn assortiment heeft en bijbehorend type aandrijfsysteem ook onderhoudt.

Wat is het pairen van een fietsaccu?
De e-bike en de accu maken als het ware even formeel kennis met elkaar. Dit is een eenvoudig, slechts kort proces. Direct erna kunt u zonder problemen weer vooruit op uw elektrische fiets, met een daadwerkelijk werkende nieuwe accu.

Bij welke elektrische fietsen moet de nieuwe accu gepaird worden?
Lang niet elke nieuwe fietsaccu hoeft eerst gepaird te worden om de batterij dienst te laten doen. Bekende voorbeelden van modellen elektrische fiets waarbij het pairen van de accu wél noodzakelijk is, zijn meerdere varianten van Gazelle. Namelijk de Gazelle Innergy Pure, de Gazelle Innergy XT en de Gazelle Innergy Orange.

Pairen accu elektrische fiets

 

Hoe weet u of u de accu moet laten pairen?
Een nieuwe fietsaccu die niet direct in werking treedt, doordat de accu (nog) niet wordt herkend? Dat is meestal te zien via een foutmelding op het display op het stuur. Bij Gazelle bijvoorbeeld wordt knipperend de code A1 getoond. Zie ook de afbeelding op deze pagina. Dat is dus een seintje om de gang te maken richting fietsenmaker om de accu te laten pairen met de (motor van de) fiets.

Een te pairen accu kunt u slechts laten koppelen aan één e-bike
Let op: u kunt - wanneer het pairen nodig is - de accu slechts laten inleren ofwel inlezen op slechts één fiets. Dezelfde accu kunt u dus vervolgens níet meer gebruiken op een andere elektrische fiets, ook al zou dat er een zijn van exact hetzelfde type. De gepairde accu werkt dus alléén op de daaraan gekoppelde elektrische fiets. Uiteraard kunnen accu's die níet gepaird hoeven te worden desgewenst wél gewoon op meerdere, gelijke e-bike systemen worden gebruikt.

Hoeveel kost het pairen van een e-bike accu?
De kosten voor het laten pairen van een accu op een elektrische fiets verschillen per fietsenmaker, maar vallen normaal gesproken alleszins mee. De fietsenmakers die de auteur van dit artikel gesproken heeft, rekenen voor deze inlees-handeling alle tussen de 20 en 25 euro. Normaal gesproken geldt daarbij ook 'klaar terwijl u wacht'.

Soms lijkt een accu niet te werken, maar hoeft deze toch niet gepaird te worden
Let op: sommige fietsaccu’s lijken bij ontvangst niet meteen te werken, maar hoeven niet gepaired te worden. Wanneer u op het knopje van de laadstatus klikt kan het zijn dat de ledlampjes uit blijven, terwijl de 'oplossing' niet het pairen is, maar iets anders. Namelijk, sommige fietsaccu's werken pas nadat ze minimaal één keer aan een acculader gekoppeld zijn geweest. Sluit in een dergelijk geval de acculader aan op de accu, en na even geduld ziet u de ledlampjes hun werk doen.

Uitzondering: ook de acculader pairen
In uitzonderlijke situaties moet ook een lader van een e-bike accu worden gepaird met deze accu. Heeft u een fietsacculader gekocht en deze werkt niet? Informeer dan bij de leverancier van het merk van uw fiets of het pairen van de lader op de accu nodig is. Bij een 'ja' kunt u dit eveneens laten doen bij de fietsenmaker of anders bij de leverancier van uw e-bike.