Fietsaccu 26 volt

Een fietsaccu op 26 volt komt samen met de 36 volt e-bike accu het meeste voor. Waarom hebben betreffende accu's een voltage van 26 en bijvoorbeeld niet 36? Wat zijn de kenmerken van een 26 batterij voor de elektrische fiets? Voor welk type e-bike motoren wordt een 26V accu het meest gebruikt? En welk effect heeft dit spanningsniveau op de capaciteit?

Vooropgesteld: bij het kopen van een nieuwe fietsaccu ter vervanging van de verouderde, kunt u niet een batterij met ander voltage nemen. Is de originele fietsaccu bijvoorbeeld 26 volt, dan moet u ook een nieuwe accu aanschaffen van 26 volt. De keuze vindt in feite dus al plaats bij de aankoop van de e-bike.

26 volt e-bike accu
Er zijn ook accu's voor de elektrische fiets met een spanning van net iets minder (24 volt), 36 volt en eveneens - steeds vaker - 43 volt. Aandrijfsystemen voor de trapondersteunende motor werken tamelijk vaak op 26 volt - en daarmee de bijbehorende accu's. Mocht u niet helemaal zeker weten welke vervangende accu u moet hebben als het gaat om het voltage: dit is altijd te lezen op het etiket van de batterij van uw elektrische fiets zelf.

 

Accu fiets 26 volt vervangen

Wat is het kenmerk van een 26 volt fietsaccu?
Een 26 volts accu is opgebouwd uit meerdere batterijcellen. Deze zijn serieel geschakeld om tot dit voltage te komen. Zie ook: Wat is een fietsaccu? De batterijcellen worden ook parallel geschakeld om tot de betreffende hoeveelheid ampère-uur te komen. Zo zijn er 26 volts e-bike accu's van bijvoorbeeld 18Ah, 21Ah en 25Ah. De combinatie van het voltage en het vermogen Ah bepaalt vervolgens de totale capaciteit.

Een 26 volts accu kan redelijk veel kracht geven met relatief weinig stroom, waarbij de afmetingen van het batterijcellen-pack beperkt blijven. Het gemiddelde formaat van de behuizing van een fietsaccu is groot genoeg om de - voor 26 volt, maar ook voor 36 volt - benodigde hoeveelheid accucellen te kunnen herbergen. Vanaf 43 volt is er vanwege het aantal cellen al gauw een grotere behuizing nodig.

Kracht van een 26 accu
De totale capaciteit (elektrische energie) die een motor en accu op 26 volt kunnen leveren, is gemiddeld kleiner dan bij bijvoorbeeld 36 volt. 'Gemiddeld' zeggen we, want ook het aantal ampère dat de accu per uur kan afgeven aan de motor speelt een rol.

Actieradius en Wh
Bij e-bike accu's wordt het totale vermogen dat bij de trapondersteuning kan worden afgegeven, doorgaans uitgedrukt in Wh (Watt hour, ofwel Watt uur). U berekent deze waarde door de hoeveelheid ampère per uur en het voltage met elkaar te vermenigvuldigen. Voorbeeld: een accu 26V, 18Ah geeft een capaciteit van 26 x 18 = 468Wh. Hoe hoger het Wh, hoe verder u op de elektrische fiets kunt rijden met één volle accu. Ofwel, hoe groter de actieradius. Met een accu van 36 volt en dezelfde 18Ah komt de capaciteit beduidend hoger uit; op 648Wh. Maar met een accu van 26 volt en 25Ah wordt dit 650Wh; nét iets meer nog dan bij het eerste voorbeeld met een accu 36V / 18Ah. De actieradius hangt overigens eveneens af van factoren zoals het gewicht op de fiets, de gebruikte stand(en) en de leeftijd van de batterij.

E-bike accu 26V

 

Kortom, een 26 volt e-bike systeem is gemiddeld iets minder krachtig dan een 36 volt-systeem. En beduidend minder krachtig dan een 43 volt-systeem. Fietsaccu's 26V zijn er dan ook voor de wat lichtere motorsystemen. Ze worden met name gebruikt voor de 26V middenmotor. Verder geldt in de regel: hoe hoger de capaciteit - hetgeen voor een belangrijk deel een resultaat is van een hoger voltage - hoe duurder de accu.

Er zijn nieuwe fietsaccu's 26 volt met uiteenlopende ampèrage voor tal van e-bike motorsystemen. Denk aan een compatibel of originele 26V accu's voor Shimano Steps, Bafang, Bosch, Ecomo, E-Motion, ION, Gazelle Innergy, Impulse, TranzX, Yamaha en Panasonic.


P.S. óók de e-bike lader op 26 volt!

Vergeet overigens niet dat ook de fietsacculader in dit geval op 26 volt moet zijn afgestemd. Dit voorkomt schade aan de lader en/of aan de accu zelf!