Fietsaccu 36 volt

Zoekt u een fietsaccu 36 volt? De kans is groot dat een nieuwe accu voor uw e-bike een spanning moet hebben van 36v. Namelijk (in verhouding) de meeste accu's voor de elektrische fiets 'lopen' op dit voltage. 

Is uw originele, inmiddels verouderde fietsaccu bijvoorbeeld 36 volt, dan moet hiervan ook sprake zijn bij het vervangende exemplaar. Wanneer u eenmaal de e-bike heeft aangeschaft, is verandering van voltage bij het kopen van een nieuwe accu niet mogelijk. Er zijn ook accu's voor de fiets met een spanning van 24, 26 en steeds vaker 43 volt, maar 36 is nog het meest gangbaar bij de fabricage van e-bikes en de bijbehorende aandrijfsystemen. Overigens, voor als u zou twijfelen welke vervangende accu u qua voltage moet hebben: dit staat zeker vermeld op het etiket van de batterij van uw elektrische fiets zelf.

 

Accu fiets 36 volt vervangen

 

Wat is het kenmerk van een 36 volt fietsaccu?
Waarom zijn de meeste trapondersteunende elektromotoren voor de fiets gemaakt met een voltage van 36, en daarmee automatisch de bijbehorende accu's? Een reden is dat deze zoveel mogelijk kracht kunnen leveren met zo min mogelijk stroom, waarbij de afmetingen van het batterijcellen-pack binnen de perken blijven. De gemiddelde grootte van de behuizing van de accu kan de - voor 36 volt benodigde - hoeveelheid energiecellen goed aan. Vanaf 43 volt is al gauw een grotere behuizing nodig.

Kracht van een 36 accu
De totale capaciteit (elektrische energie) die een motor en accu op 36 volt kunnen leveren, is gemiddeld groter dan bij bijvoorbeeld 26 volt. 'Gemiddeld' zeggen we, want ook het aantal ampère dat de accu per uur kan afgeven aan de motor speelt een rol.

Actieradius
Bij e-bike accu's wordt het totale vermogen dat bij de trapondersteuning kan worden afgegeven, doorgaans uitgedrukt in Wh (Watt hour, ofwel Watt uur). U berekent deze waarde door de hoeveelheid ampère per uur en het voltage met elkaar te vermenigvuldigen. Voorbeeld: een accu 36V, 8Ah geeft een capaciteit van 36 x 8 = 288Wh. Hoe hoger het Wh, hoe verder u op de elektrische fiets kunt rijden met één volle batterij. Ofwel, hoe groter de actieradius. Met een accu van 26 volt en dezelfde 8Ah komt de capaciteit slechts uit op 208Wh. Maar met een accu van 26 volt en 12Ah wordt dit 312Wh; en dat is dus weer méér dan bij het eerste voorbeeld met een accu 36V / 8Ah. De actieradius hangt trouwens ook af van andere factoren, zoals het gewicht op de fiets, de gebruikte stand(en) en de leeftijd van de accu.

 

E-bike accu 36V

 

Kortom, een 36 volt e-bike systeem is gemiddeld krachtiger dan een 26 volt-systeem. En weer minder krachtig dan een 43 volt-systeem. Deze laatste kan door een evenwichtiger ontlading van de accu trouwens nog langer mee én heeft minder energieverlies doordat de verhouding tussen voltage en ampère (nog) beter in balans is. Verder geldt in de regel: hoe hoger de capaciteit - hetgeen voor een belangrijk deel een resultaat is van een hoger voltage - hoe duurder de accu.

Er zijn nieuwe fietsaccu's 36 volt met uiteenlopende ampèrage voor tal van e-bike motorsystemen. Denk aan een compatibel of originele 36v accu's voor Shimano Steps, Bafang, Bosch, Ecomo, E-Motion, ION, Gazelle Innergy, Impulse, TranzX, Yamaha en Panasonic.


P.S. óók de e-bike lader op 36 volt!

Vergeet overigens niet dat ook de fietsacculader in dit geval op 36 volt moet zijn afgestemd. Dit voorkomt schade aan de lader en/of aan de accu zelf!

Accu fiets 36 volt kopen