ION accu

Zoekt u een ION accu? Een ION accu voor Sparta, Batavus of Koga? Een fietsaccu voor een ION e-bike motor kan een batterij zijn voor een middenmotor, een voorwielmotor of een achterwielmotor. Lees hier over een nieuwe accu voor uw elektrische fiets met ION motor. Wat is het ION-aandrijfsysteem en welke originele en compatibel accu's zijn er voor ION?

Het ION systeem is dus zowel voorop, achterop als in het midden van e-bikes te vinden. Het kan verschillen per merk welke van deze opties in het assortiment fietsen aanwezig is of zijn. ION motors worden in elk geval vaak gebruikt bij elektrische fietsen van Sparta, Batavus en Koga. Voorbeelden van modellen van deze merken met ION-motor zijn de Sparta Double F8, Sparta M10T 500 Wh, Sparta M8T 500 Wh, M10 LTD 600 Wh, M8 LTD 600 Wh, M8 LTD 500 Wh, R10T LTD, R20 LTD, Entree F7 en F7 LTD. Naast de Batavus Fuze E-go, Batavus Wayz E-go Control en de Batavus Wayz E-go Exclusive. En de Koga E-Special en Koga E-Tour.

 

Accu's voor ION e-bike aandrijfsysteem

 

ION motor voor e-bike staat bekend als stil
Het ION systeem staat bekend als geruisloos. De voorwielaandrijving en achterwielaandrijving zijn zelfs volledig geruisloos. De producent zelf adverteert met de opmerking dat ION bekendstaat als 'de stilste e-bike motor'. Een van de instrumenten daarvoor, of beter gezegd het ontbreken ervan, betreft de borstels en tandwielen. Een borstelloze ION motor minimaliseert het geluid (en is daarnaast onderhoudsarm).

Kenmerken ION-motor
Uiteraard is ook de ION e-bike motor voorzien van intelligente software. Deze zorgt onder meer voor een continue verbetering van de aandrijving. Ook zijn er ION-motors met power boost, voor kortstondig extra vermogen, en zelfs met de mogelijkheid om energie terug te winnen. Het ION-systeem heeft verder drie sensoren: voor rotatie, versnelling en kracht (met onder andere een trapkrachtsensor en snelheidssensor). Dit leidt tot een nauwkeurige trapondersteuning en natuurlijk aanvoelend rijgedrag. Daarbij geldt: hoe mee kracht op de pedalen, hoe sneller het gaat; net als op een gewone fiets.

ION accu's en capaciteit
Elektrische fietsen met ION als trapondersteunend motorsysteem zijn er voor uiteenlopende niveaus als het gaat om de actieradius. De capaciteit van de ION-accu's verschilt daarmee eveneens: er zijn accu's met kleinere en grotere inhoud. De capaciteit uitgedrukt in Watt-uur loopt op het moment van schrijven uiteen van 300 Wh tot 600 Wh. Tussenliggende niveaus zijn 400 Wh en 500 Wh.

ION-fietsen en Nm
Afhankelijk van het merk e-bike en de betreffende modellen loopt ook de aandrijfkracht uiteen, uitgedrukt in Nm. Dit is de afkorting van newtonmeter en geeft bij een e-bike, kort gezegd, de kracht aan van de gemotoriseerde trapondersteuning. In jargon ook de 'koppel' genoemd. Zo heeft KOGA ION-fietsen die zijn uitgerust met een motor met meestal 40 Nm tot soms 50 Nm (model E-Special). De e-bikes met voorwielmotor hebben gemiddeld een lagere Nm (gemiddeld zo'n 25) en de middenmotors zijn gemiddeld het krachtigst, tot wel 80 Nm.

Verschillen in ION-motoren en plek van ION-accu's
Vooral de middenmotoren, ook die met het ION-systeem, hebben een aandrijving die natuurlijk aanvoelt. Het is ook een populaire keus omdat met dit aandrijfsysteem het zwaartepunt niet alleen in het midden, maar ook laag ligt. Dat zorgt voor stabiliteit. Met een ION motor geïntegreerd in het achterwiel voelt u op uw e-bike meer letterlijk een duwtje in de rug. Accu's voor ION zijn er verder in zowel vaste als uitneembare varianten. Het voordeel van het eerste is dat de accu mooi, aan het oog onttrokken is weggewerkt. Een voordeel van het tweede is onder meer dat u zo ook makkelijk de accu in huis kunt opladen. Dit is én gemakkelijk én het laden gebeurt dan zeker bij (de gewenste) kamertemperatuur. 

>>> Tip voor een zo groot mogelijke actieradius, ook bij ION: let ook op zaken als de gemiddelde stand voor trapondersteuning, temperatuur (ook bij het stallen en laden), gewicht en bandenspanning. Voor meer informatie, lees: Fietsaccu capaciteit en actieradius

Accu voor Sparta ION en meer merken e-bike met ION-motor
Er zijn als gezegd meerdere merken die elektrische fietsen ontwikkelen en fabriceren met een ION-systeem als motor: in elk geval e-bikes van Sparta, Batavus en Koga. Misschien zit uw merk elektrische fiets hier ook tussen. In dat geval bent u mogelijk op zoek naar een vervangende fietsaccu voor ION. Klik op voorgaande link en zie de originele en compatibel fietsaccu's voor dit merk motor. Elke accu in deze shop is voorzien van duidelijke foto's, toelichting en specificaties. Twijfelt u toch of u de juiste accu voor uw ION-systeem voor u heeft? Neem dan - voor direct antwoord zonder verplichtingen - contact met ons op via 0251-748741 of [email protected]


>>> Fietsaccu's ter vervanging van de verouderde, originele accu's voor een ION-systeem vindt u op Fietsaccus.nl.