Lithium fietsaccu

Een lithium fietsaccu is een verkorte naam voor meerdere varianten lithium accu's van e-bikes. De meest gebruikte soort batterij voor de elektrische fiets is bekend onder de noemer lithium-ion of de afkorting daarvan: Li-On. Dit wordt soms ook zo geschreven: Li-ion. Tegenwoordig zijn er ook al nieuwe typen nog modernere lithium fietsbatterijen. Namelijk de LiPo (Lithium Polyme) en de LifePo4 (Lithium IJzer - Ferro - Fosfaat).

De lithium(-ion) e-bike accu wordt het meest toegepast. Een lithium batterij voor de fiets heeft eigenlijk nog maar één concurrent en dat is de Nikkel Metaal Hydride accu, afgekort NiMh. Bij oude typen elektrische fietsen is er ook nog de droge Nikkel Cadmium accu, afgekort NiCd, maar die wordt bij nieuwe e-bike systemen niet of nauwelijks meer toegepast. De NiMh accu's daarentegen dus nog wel, maar ook deze verliezen ten opzichte van de lithium accu's steeds meer terrein.

 

Lithium e-bike accu's: welke zijn er?

 

Voordelen van een lithium fietsaccu
Dat komt door de volgende voordelen. Een lithium accu hoeft veel minder vaak opgeladen te worden dan een Nikkel Metal Hydride accu. Staat de e-bike langere tijd stil dan moet een NiMh batterij zelfs aan de lader aangesloten blijven, in tegenstelling tot een lithium variant. De zelfontlading is zeer gering, want dit type accu kan beter tegen temperatuurwisselingen. Al moet ook de lithium accu wel degelijk met enige regelmaat bijgeladen worden, bij vorst maar eveneens bij andere temperaturen.

Li-On accu is relatief goedkoop
Ook gaat het laden bij lithium een stuk sneller: het verschil is al gauw ruim meer dan een uur. Een voordeel van een accu met lithium-techniek is verder de langere levensduur ervan. Lithium accu's zijn bovendien beduidend kleiner en lichter, met behoud van dezelfde opslagcapaciteit. Vandaar dat alles bij elkaar lithium(-ion) accu's veruit het populairst zijn, ondanks een hogere aanschafprijs. De verhouding tussen de prijs en de kwaliteit (compact, licht, lange levensduur, snel oplaadbaar, minder onderhoudsgevoelig) is dusdanig goed dat een lithium batterij weliswaar absoluut gezien duurder is, maar relatief gezien juist goedkoop.  

Wat is dan een Lithium Polyme (LiPo) fietsaccu?
De LiPo accu wint terrein, omdat dit nieuwste type onder de lithium accu's nog kleiner is met behoud van dezelfde energieopslag en -afgifte. Ook het laden verloopt nóg sneller en de zelfontlading nog trager. Nog een voordeel: de levensduur van de LiPo batterij is zelfs groter dan bij een gemiddelde Li-On accu. Het nadeel ligt voor de hand en dat is de prijs. Een Lithium Polyme fietsaccu is vooralsnog te duur om op grote schaal economisch rendabel te zijn.

En wat is de Lithium IJzer Fosfaat (LifePo4) accu?
Nóg nieuwer en moderner is de LifePo4 e-bike batterij. Deze soort wordt afgekort ook wel aangeduid met LFP4, LFP of simpelweg LP4. Het is een nóg snellere, lichtere en betere variant gekeken naar de hiervoor genoemde eigenschappen zoals de levensduur, beperkte zelfontlading en snelheid van laden. Een LP4 accu voor de fiets is echter vanzelfsprekend ook weer nóg duurder. Een belangrijke reden waarom dit type echter weleens kan gaan doorbreken, is dat de LifePo4 accu mogelijk dusdanig lang mee zal gaan, dat deze het minimaal zo lang volhoudt als de levenscyclus van de elektrische fiets zelf. De kosten van reviseren of vervangen van de accu maken dan mogelijk plaats voor de aanschaf van een compleet nieuwe e-bike inclusief weer een gloednieuwe batterij.  

 

Fietsaccu lithium uitleg

Lithium-ion fietsaccu's zijn er voor series fietsen van haast elk merk e-bike zoals Achielle, Alba, Apache, Atala, Azor Bike, Bakfiets, Batavus, Bergamont, Beaufort, BHEmotion, Bianchi, Bosch, Breezer, Brinckers, Brinke, BSP, Bulls, Butchers & Bicycles, Cannondale, Centurion, Conway, Corratec, Cortina, Crescent, Cresta, Cube, Dancelli, DBS, Definitive, Diamant, Diamond, Drössiger, Dutch id, EBIKE, Electra, Flanders, Flyer, Focus, Fuji, Gazelle, Gepida, Ghost, Giant, Gitane, Granville, Gudereit, Haibike, Hercules, HP Velotechnik, i:SY, Ibex, Kalkhoff, Kettler, Koga, Kreidler, KTM, Lapierre, Lombardo, Matra, Merida, Mondraker, Moustache, Orbea, Oxford, Pegasus, Peugeot, Popal, Puch, Raleigh, Riese & Müller, Rixe, Rose, Scott, Simplon, Sinus, Solex, Sparta, Stella, Stevens, Sundvall, Tern, Thompson, Trek, Univega, Velo de Ville, Venturelli, Victesse, VICTORIA, Viper, Wanderer, Whistle, Winora en Zemo.


Li-ion accu's voor de fiets zijn er eveneens voor haast elk type motorsysteem: Shimano Steps, Bafang, Bosch, Ecomo, E-Motion, ION, Gazelle Innergy, Impulse, TranzX, Yamaha en Panasonic.