NiMh fietsaccu

Een Nikkel Metaal Hydride fietsaccu, afgekort NiMh, is een type accu dat voor elektrische fietsen in Europa nog tamelijk veel wordt gebruikt. Het is de enig overgebleven concurrent van de verschillende varianten lithium fietsaccu. De NiMh e-bike batterij was eerder de opvolger van de nauwelijks meer gebruikte andere Nikkel batterij: de Nikkel Cadmium (NiCd).

De NiMh batterij voor de elektrische fiets heeft ten opzichte van de lithium varianten een niet onbelangrijk voordeel: de lagere prijs. Een Nikkel Metaal Hydride fietsaccu is goedkoper dan een accu met batterijcellen met lithium. Dit voordeel geldt ten opzichte van de standaard lithium accu's die worden aangeduid met Li-On of Li-ion, maar al helemáál voor andere, nog in opkomst zijnde lithium varianten zoals Lithium Polyme (LiPo) en het nog modernere Lithium IJzer Fosfaat (LifePo4).

 

Wat is een NiMh fietsaccu?

 

Verschil tussen NiMh en lithium e-bike batterij
De nadelen van een Nikkel Metaal Hydride fietsbatterij ten opzichte van lithium-concurrenten, zijn echter duidelijk aanwezig. Ook hier geldt dat dit al helemaal het geval is bij de vergelijking met de genoemde nieuwste soort lithium fietsaccu's LiPo en LifePo4. Er is bij de Nikkel batterij namelijk sprake van een kortere levensduur van de accu, een sterkere zelfontlading, een gemiddeld groter formaat en hoger gewicht, en slechtere bestandheid tegen (extreem) lage en hoge temperaturen.

Nikkel fietsaccu vergt méér onderhoud
Dat betekent in de praktijk dat een NiMh accu voor de elektrische fiets bij stilstand aangesloten moet blijven op de lader, zeker wanneer de elektrische fiets voor lange(re) tijd niet in gebruik is. De fietsacculader houdt de Nikkel batterij zo in conditie, waar een lithium batterij weliswaar regelmatig, maar niet continu hoeft te worden geladen. Ook is de oplaadtijd bij een Nikkel Metaal Hydride accu een stuk langer dan bij een lithium batterij.

Nieuwe accu, nieuwe e-bike of nikkel Metaal Hydride accu reviseren?
Omdat NiMh accu's eerder voorkomen op elektrische fietsen die alweer een tijdje oud zijn, is dit type accu in veel gevallen inmiddels aan revisie of vervanging toe. Soms zijn er géén nieuwe van dergelijke fietsaccu's meer op de markt en is reviseren dus de enige optie - als u althans niet kiest voor het kopen van een nieuwe e-bike inclusief uiteraard weer een gloednieuwe (en moderne) batterij. Het kan ook voorkomen dat de Nikkel accu niet meer te repareren is en het eerder voor de hand ligt een nieuwe te kopen en de batterij dus in zijn geheel te vervangen. In dit geval een lithium accu kopen in plaats van een nikkel cadmium accu? Dat is voor exact dezelfde e-bike in principe helaas niet mogelijk. Bij de aanschaf van de e-bike staat ook het soort en type fietsaccu 'voor altijd' vast. 

Meerdere soorten NiMh accu's voor de e-bike motor
Een NiMh fietsaccu kan in elk geval bij de bagagedrager zitten of bij het frame. Een Nikkel Metaal Hydride fietsaccu kan horen bij het motorsysteem van elektrische fietsen van uiteenlopende merken. Ook verschilt de capaciteit door verschil in stroomafgifte Ah en/of het voltage.

Merken die mogelijk een type e-bike in hun assortiment hebben met een NiMh accu die de trapondersteunende aandrijving van energie helpt te voorzien, zijn: Achielle, Alba, Apache, Atala, Azor Bike, Bakfiets, Batavus, Bergamont, Beaufort, BHEmotion, Bianchi, Bosch, Breezer, Brinckers, Brinke, BSP, Bulls, Butchers & Bicycles, Cannondale, Centurion, Conway, Corratec, Cortina, Crescent, Cresta, Cube, Dancelli, DBS, Definitive, Diamant, Diamond, Drössiger, Dutch id, EBIKE, Electra, Flanders, Flyer, Focus, Fuji, Gazelle, Gepida, Ghost, Giant, Gitane, Granville, Gudereit, Haibike, Hercules, HP Velotechnik, i:SY, Ibex, Kalkhoff, Kettler, Koga, Kreidler, KTM, Lapierre, Lombardo, Matra, Merida, Mondraker, Moustache, Orbea, Oxford, Pegasus, Peugeot, Popal, Puch, Raleigh, Riese & Müller, Rixe, Rose, Scott, Simplon, Sinus, Solex, Sparta, Stella, Stevens, Sundvall, Tern, Thompson, Trek, Univega, Velo de Ville, Venturelli, Victesse, VICTORIA, Viper, Wanderer, Whistle, Winora en Zemo.