Plaats van de fietsaccu

Waar zit de fietsaccu? De plaats van de accu op de elektrische fiets hangt af van het model e-bike. De meest voorkomende plek van de fietsbatterij is bij of onder de bagagedrager. De accu kan ook bij het frame zitten, een stukje onder het zadel vandaan. Dat is de achterste, meest horizontaal (iets schuin) staande framebuis die van beneden naar boven gezien loopt van de kettingkast tot aan het zadel. Daarnaast kan de fietsaccu bij het frame zitten aan de voorzijde: om precies te zijn bij de onderste buis. Een andere mogelijkheid is dat de e-bike accu verwerkt zit in de kettingkast. De plek van de batterij van de fiets kan ook nog naast de jasbeschermers zijn én - zelfs - onder de voordrager. 

Samengevat kan de accu zich bij deze plaatsen op een elektrische fiets bevinden:

  1. Bij de bagagedrager
  2. Bij het frame onder het zadel
  3. Bij de onderste framebuis aan de voorzijde
  4. Bij de kettingkast
  5. Bij de jasbeschermers (dus eveneens nabij de achterdrager)
  6. Bij de voordrager van de e-bike (uitzondering)

Fietsaccu in e-bike weggewerkt
Het woordje 'bij' zoals hiervoor gebruikt, kan bij sommige e-bikes zelfs worden vervangen door 'in' als het gaat om een accu bij het frame en de kettingkast. De batterij zit dan verborgen in deze genoemde onderdelen van de elektrische fiets. Het frame zal er iets anders uitzien en de kettingkast iets groter of boller, maar feit blijft dat de accu dan keurig in de e-bike zit verwerkt, haast volledig weggewerkt. Een ander voordeel hiervan is dat de belangrijke batterij van de fiets zo extra goed wordt beschermd.

Accu wel of niet uitneembaar?
Overigens kan ook een fietsaccu in het frame uitneembaar zijn. Dit hangt af van het merk en het model. Het is het overwegen van wel of niet kopen van de e-bike waard, aangezien u bij een niet uitneembare accu alléén kunt laden bij een oplaadpunt met de fiets er standaard bij. Bovendien is het vervangen of reviseren van de fietsaccu bij een uitneembare batterij eenvoudiger. Het vervangen kunt u dan zelf doen door simpelweg een nieuwe te kopen en te plaatsen. Ook het laten reviseren wordt praktischer omdat u de accu dan gewoon los naar de specialist kunt brengen of sturen. Vanzelfsprekend zijn ook de fietsbatterijen die in het frame of de kettingkast verwerkt zijn rechtstreeks bereikbaar voor de fietsacculader.

Voordelen en nadelen fietsaccu bij bagagedrager, frame en elders op e-bike
Zoals hierboven blijkt, kan de accu vanuit verschillende plaatsen op de e-bike het noodzakelijke contact maken met de trapondersteunende motor ofwel het aandrijfsysteem. De fietsaccu zit als gezegd het vaakst onder de achterdrager. Een voor de hand liggende plek, omdat het zo óók voor het oog een gestroomlijnd geheel vormt. De accu zit niet in de weg en is zowel veilig als ook netjes weggewerkt, zeker als er een (dubbele) fietstas overheen valt. Bovendien is vanaf de bagagedrager de - meestal uitneembare - batterij makkelijk bereikbaar.

Plek / gewicht van de fietsaccu en wegligging
Zit de fietsaccu in het frame verwerkt, dan ligt door het gewicht van de accu het zwaartepunt van de e-bike iets lager dan bij bevestiging onder de bagagedrager. Zeker in combinatie met een middenmotor. Dit leidt tot een stabielere wegligging, hoewel het gevoel van rijcomfort per persoon kan verschillen. Voor veel mensen is ook een iets hoger gewicht in het midden van de e-bike prettig voor het rijgevoel. Hiervan is nog meer sprake bij een accu in de kettingkast, met het zwaartepunt nóg iets lager.

Bewust zijn van plek accu op nieuwe elektrische fiets
Verder geldt dat praktisch gemak (zoals voorkeur qua rijcomfort, en wel/niet de accu op een plek waar deze uitneembaar is voor het laden, reviseren en/of vervangen) samen met wat u eenvoudigweg persoonlijk het mooist vindt, mede bepalend is voor de keuze van de e-bike. Samen met nog meer essentiële factoren zoals functionaliteit, kwaliteit en prijs/budget. Realiseert u zich in elk geval dat u bij aankoop van de elektrische fiets óók de plaats van de accu bepaalt voor de gehele levensduur van deze fiets. Dat is ook van invloed bij het vervangen van uw huidige fietsaccu door een nieuwe.