Shimano Steps accu

Een accu voor een Shimano e-bike systeem: dat kan een fietsaccu zijn voor de Shimano Steps E6100, de E6000, de E8000 en de Shimano Steps E7000. Lees hier over een nieuwe accu voor uw elektrische fiets met Shimano motor. Met uitleg over deze zeer veelgebruikte aandrijvingssystemen en verwijzing naar bijbehorende originele en compatibel accu's.

De Shimano Steps zijn middenmotoren. Deze bevinden zich bij de trapas, dichtbij de pedalen. Die positie zorgt ervoor dat het fietsen natuurlijk aanvoelt. De aandrijfmotoren van dit merk zijn verder krachtiger dan gemiddeld en de accu's ervan gaan bovengemiddeld lang mee. Toch zijn ook deze natuurlijk na verloop van jaren toe aan vervanging.

Merk speciaal voor e-bike systeem
Shimano zelf maakt geen e-bikes, maar ontwikkelt aandrijvingen als onderdeel van complete e-bike systemen. Deze worden alleen geïnstalleerd verkocht op elektrische fietsen die speciaal voor deze technologie gebouwd zijn. Het is dus niet mogelijk om een Shimano-motor apart te kopen en te monteren. Het Shimano Steps systeem is er voor 'gewone' elektrische fietsen met een maximale snelheid van 25 km/uur (dus niet voor de Speed Pedelecs ofwel Speed e-bikes voor snelheden tot 45 km/uur).

Shimano-systemen
Het kan daarbij gaan om een nieuwe fietsaccu voor een City bike met Shimano-systeem of een elektrische mountainbike. Shimano heeft namelijk meerdere systemen op de markt. Een van de redenen dat deze e-bike (city) systemen populair zijn, is dat ze door de intuïtieve trapondersteuning zoveel mogelijk op een gewone fiets lijken, met bijbehorend rijgevoel.

Accu voor Shimano Steps e-bike systeem

De merken e-bikes die minimaal in één van hun modellen een Shimano Steps motor inbouwen, zijn: Gazelle, Merida, Scott, Sparta, Stella, Cannondale, Dutch id, HP Velotechnik, Oxford, Pegasus, Velo de Ville, Bergamont Bicycles, Brinke, Drössiger, Granville, KTM, Puch, Thompson, Venturelli, Achielle, Alba, BSP, Azor Bike, Bakfiets, Beaufort, Flanders, Popal en Sundvall als het gaat om city bikes en trekking e-bikes.

E-Mountainbikes met Shimano Steps als aandrijfsysteem zijn: BMC, Focus, Ghost, Merida, Scott, Stevens, Wilier, Mondraker, Orbea, Ridley en Rockmachine.

 

>>> Wist u trouwens dat: 'STEPS' de afkorting is van Shimano Total Electric Power System?


Welke Shimano Steps e-bike systemen zijn er? En wat zijn de verschillen?
Er zijn vier Shimano Steps systemen voor de elektrische fiets. Twee ervan zijn city en trekking e-bike motoren, de andere twee zijn voor elektrische mountainbikes (e-MTB).

1) Het Shimano Steps E6100 motorsysteem is van deze vier het meest gangbaar en veelzijdig. Het is gebaseerd op de techniek van de e-MTB, maar dan bestemd voor de city e-bike. Deze motor is voorgemonteerd op veel modellen van verschillende merken.

Het is een krachtige en lichte motor met een opvallend laag gewicht: iets minder dan 3 kilogram. De motor vormt qua design één geheel met het frame. De E6100 is 20 procent zuiniger dan de E6000 en dat zorgt ook voor een grotere actieradius. Deze motor heeft net als de andere van Shimano vanzelfsprekend een 'intelligente' trapondersteuning. De motor levert een hoge koppel (als het ware de kracht van de gemotoriseerde trapondersteuning, uitgedrukt in newtonmeter) van 60 Nm. 

De originele accu voor de Shimano Steps E6100 is een snel oplaadbare li-ion accu met hoge capaciteit. Er zijn onder andere nieuwe, compacte accu's van 504 Wh of 418 Wh voor op de onderste framebuis.

2) De Shimano Steps E6000 is eveneens voorgemonteerd op een groot aantal e-bike merken en modellen. Deze trapondersteunende motor is stil en ook één van de lichtste en meest compacte systemen in de wereld van de elektrische fiets. Net een tikkeltje zwaarder dan de E6100. Deze motor lijkt veel op de E6100 maar is wat minder zuinig en levert een koppel van 50 Nm. De originele li-ion accu voor E6000 ervan heeft net iets minder capaciteit en het maximale bereik met één acculading is bij de E6000 150 kilometer (ten opzichte van 170 kilometer bij zijn hiervoor genoemde broertje).

Dan is er, voor e-MTB's, onder andere de 3) Shimano Steps E8000. Ook deze motor is licht: 2,8 kilogram. De aandrijfkracht is maximaal 70 Nm en dat is een ideaal 'koppel' voor steile tochten, terwijl de berijder ook een intuïtief, direct pedaalgevoel heeft, met en zonder trapondersteuning. Daardoor lijkt het zoveel mogelijk op het berijden van een gewone mountainbike. De bijbehorende originele li-ion accu voor de Shimano E8000 heeft een capaciteit van 504 Wh. Daarmee gaat de tocht bij een volle, nieuwe accu zo'n 100 kilometer mee.

De laatste motor van dit merk is de 4) Shimano Steps E7000. Deze is geschikt voor op off-road en alle andere terreinen. Het uiterlijk van de E7000 e-bike motor is van binnen en buiten gebaseerd op de voornoemde e-MTB-motor E8000. De motor is eveneens licht en compact, met exact hetzelfde gewicht. De maximale aandrijfsterkte is bij de E7000 60 Nm. De bijbehorende originele li-ion accu voor E7000 is er met een capaciteit van 504 Wh of 418 Wh, in afneembare en vaste variant.Shimano E-bike systemen


Accu voor e-bike met Shimano Steps motor

Er zijn zoals vermeld bijzonder veel merken die elektrische fietsen ontwikkelen en fabriceren met één van de Shimano-systemen als motor. Het is een grote reeks van bekende en minder bekende producenten van e-bikes. Misschien zit uw merk elektrische fiets er ook tussen. In dat geval bent u mogelijk op zoek naar een vervangende fietsaccu voor Shimano. Klik op voorgaande link en zie de originele en compatibel fietsaccu's voor dit merk motor. Elke accu in deze shop is voorzien van duidelijke foto's, toelichting en specificaties. Mocht u toch twijfelen of u de juiste accu voor uw Shimano-systeem voor u heeft, neem dan voor direct antwoord contact met ons op via 0251-748741 of [email protected] We helpen u, vrijblijvend, meteen verder!

>>> Fietsaccu's ter vervanging van de verouderde, originele accu's voor een Shimano-systeem vindt u op Fietsaccus.nl.